Longva kunstnarresidens har siden 2020 jobba med å etablere en tverrfaglig, internasjonal kunstarena med tilbud om arbeidsopphold for profesjonelle kunstnere, kuratorer, kritikere og andre involverte i tverrfaglig kunstprosjekt.

Longva kunstnarresidens ble grunnlagt på en gård på Skuløya/Flemsøya i Møre og Romsdal i februar 2020. Tre kunstnere og to lokale personer fra øya var involvert. Terese Longva, som bor og har odel på gården hadde lenge tenkt at hun ville skape en kunstnerresidens der. Dette hadde hun nevnt for Johanna Lettmayer, en studiekollega fra kunstakademiet i Bergen. Johanna hadde erfaring med å drive en residens i Østerrike, og ville at residensdrømmen til Terese skulle bli virkelighet. Hun tok initiativ til en pilotresidens ved å invitere Hild Borchgrevink fra Oslo til å holde et foredrag i Tereses private bibliotek. En av de lokale som møtte opp var Knut Otterlei. Kveldens samtale spora inn på hvordan en residens kunne bygges opp. Veronica Norvoll Longva, søstera til Terese, sluttet seg til, og slik ble foreningen dannet med en vag idé om å skape en plattform for kunstnerisk og tverrfaglig dialog med en sterk lokal forankring.

Siden har de involverte jobbet med å etablere et arbeidssted for profesjonelle kunstnere, kuratorer, kritikere og andre. Tiden har gått med skiftende dialog- og samarbeidspartnere gjennom ulike prosjekter. Noen har flyttet fra Norge, andre blitt oppslukt av andre oppgaver og noen har kommet til. Sabine Popp kom inn i gruppa i 2021. Det er Sabine og Terese som i dag hovedsakelig står bak utviklingen av Longva kunstnarresidens med utgangspunkt i sine individuelle kunstpraksiser. Terese er nå ved å ta over gården, og bygninger skal tas i bruk på nye måter. Et stort båtnaust fra 2009 skal bygges om til arbeidsrom med ulike formål.

Visjonen er at naustet skal fungere som et eksperimentelt rom og være en levende organisme og modell for en felles framtid. Filosofien er å utvikle gradvis gjennom praksis og i et langsiktig, undersøkende perspektiv. Hvert tiltak skal tiltrekke seg nye støttespillere og styrke bestående relasjoner.

Kollektive læringsprosesser gjennom samarbeid, workshops og undervisning er essensielt. Aktiviteter for å drive utviklingen er for eksempel Metodar for Nordøyane, med en publikasjon som resultat, og performancefestivalen Mellom himmel & hav / Between Sky & Sea i samarbeid med Performance Art Bergen.

Sabine Popp er billedkunstner med base i Bergen. Hennes kunstneriske praksis er en utforskning av bestemte geografiske områder, og menneskers forhold til dem gjennom arbeid og daglige rutiner. Hun underviste i flere år ved Kunst- og designhøgskolen i Bergen, og gjennomførte Agential Matter (Invisible landscapes) som PhD-prosjekt ved kunstakademiet ved UiB.


Terese Longva er biletkunstnar, med interesse for tilbliings- og endringsprosessar i natur, menneske og samfunn. Endringsprosessar er tydelege på små rurale stadar, og for å oppleve og undersøkje dei kroppsleg gjennom ein konkret materie og stad flytta ho heim til familiegarden på Skuløya. Metoden er prosess og utprøving gjennom ulike prosjekt, samarbeid og arrangement der fellesnemnaren er lokal kontekst, landskap og lokalsamfunn. Ho har ein master i kunst frå Kunst- og designhøgskulen i Bergen.