Vinterlandbruksskolen


Vinterlandbruksskolen er en prosjektplattform knyttet til Sendstad Gård, der Ola Sendstad inviterer kunstnere inn i landbruket. Vinterlandbruksskolen skaper, dyrker og viser koblinger mellom landbruk, kunst, kulturarv og lokalsamfunn.

Bakteppet for prosjektet Vinterlandsbruksskolen er vår tids og alle tiders største oppgave – et bærekraftig forhold mellom natur og en meningsfull rik kultur. Dette forholdet starter med bevissthet og følsomhet i menneskekroppens konkrete forming og bruk av sin naturlige omverden, med i økende grad behov for forståelse for og dialog om vidtrekkende konsekvenser.

Kunstnerresidensen tar utgangspunkt i Sendstad gård. Her finnes hus for overnatting, verksted og atelier, en aktiv gårdsdrift og et mangfoldig landskap av barskog, lauvskog, kulturbeite og åker som strekker seg langs og ned til Mjøsa. Vinterlandbruksskolen skal drive og dyrke landbruk som kunst og kunst som landbruk. Her skal tegnes, styves, formes og gjetes.

I sin tekst om María Alejandra Gatti følger landbruket og skogbruket på Sendstad over tid. Refleksjonene hennes herfra kommer etter et ukesopphold under pågående hogst og saging, med ­parallelle samtaler. Hun knytter Sendstads praksis og arbeidet på gården til større spørsmål om kultur, sykluser og betydning av tid.

Ola Sendstad er bonde, arkitekt og Design Research Fellow på Kusthøgskolen i Oslo. Sendstad arbeider med materialkultur, lokalsamfunn, tradisjonshåndverk og forvaltning av kulturarv. Han driver gården Sendstad på Nes.
Maria Alejandra Gatti er kurator og redaktør basert i Oslo, Madrid og Buenos Aires. Hun er medlem av kuratorteamet Parque de la Memoria – Monument to the Victims of State Terrorism, redaktør av of Balanz Collection og professor ved MA Art & Technology, Buenos Aires University i Argentin