Rjukan Solarpunk Akademi
Les mer på prosjektets nettside:
www.rjukansolarpunkacademy.com
www.solarpunkcampus.org
Kontakt:
margrethe.brekke@gmail.com
tmsl.ma@gmail.com
Rjukan Varelager
Sam Eydes gate 50
3660 RJUKAN
Samtale:
En estetikk for fremtiden
Rjukan Solarpunk Academy (RSA) ble etablert i 2019 av kunstnerne Margrethe Kolstad Brekke og Martin Andersen, samt Siddharth Sareen, professor i energi og miljø ved universitetet i Stavanger. Begrepet «solarpunk» er et fenomen som gjerne knyttes til science-fiction, kreative narrativer og en estetikk som bestreber seg på det som kan samles under betegnelsen «bærekraftig omstilling». RSA arbeider med utgangspunkt i industribyen Rjukan, i Tinn Kommune i Øvre Telemark, med initiativer som en liten kunstskole for barn, kultur-kafé og besøksprogram for kunstnere.
RSA er et kunstnerkollektiv etablert av Margrethe Kolstad Brekke og Martin Andersen, som begge har arbeidet med forskjellige perspektiver på bærekraftspørsmål opp gjennom årene; Brekke har arbeidet med utopi som metode og med antropocen som bakteppe i en rekke tverrfaglige konstellasjoner. Andersen er mest kjent for Solspeilet (2013) på Rjukan, et prosjekt som tar i bruk kunst som katalysator for sosial bærekraft og konstruktiv regenerering av en postindustriell distriktskommune. Andersens prosjekter gjennomsyres av håndverksmetoder som kan assosieres med brikollage og nøysom ressursforvaltning.
Kunstnernes arbeidsmetoder sammenstråles gjennom RSA sine aktiviteter og fokuserer på vår tids viktigste paradigmeskift, en bærekraftig omstilling av samfunnet. RSA arbeider med en målsetning om å etablere en ny type kunstskole som kan bidra til å fylle begrepet solarpunk med innhold og nye retninger.
I 2023 ble SOLARPUNK CAMPUS RJUKAN lansert, vår første kunstfestival med fokus på de store miljømessige overgangene vi kollektivt står ovenfor. Vi vil utforske hva slags rolle kunsten kan spille i dette skiftet, hvordan den kan utvide vår forståelse, gi en fordypet innsikt og nødvendig likevekt med den rådende tidsånden, og til å bedre navigere gjennom det nye landskapet.
Basert på erfaringene med festivalpilot, jobber RSA videre med konseptualisering for et Artist-in-Residence program, og generelle tiltak for å styrke infrastrukturen for visuell kunst i Øvre Telemark.